NEMESLEÁNYFALU
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
KÉPEK RÓLUNK
     
A FALU TEMPLOMA

templom.jpg image by perint

     
LINKEK

 

www.horvathzsolt.fidesz.hu 

http://www.nca.hu/

www.volgyparkto.hu

http://nemesleanyfalu.
multiply.com
 

www.pannonterseg.hu/ 

http://www.vazsony.hu/

http://maps.google.com/?ie=
UTF8&t=h&om=1&z=15&ll=
46.983209,17.696185&spn=
0.013116,0.028582

/Műholdas kép Nemesleányfaluról és
Nagyvázsonyról/
 

http://dinnyes.com

 

http://lovak.lapunk.hu/

//gportal.hu/
portal/vorosto/

http://www.sjk.hu/

www.lovasclub.fw.hu

http://nagyvazsony.hu

     
HA UNATKOZOL

Online játékok

 

     
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2007-09-13
     
BEMUTATKOZUNK

 

 Nemesleányfalu története röviden

 

Nemesleányfalu a Balatontól 15 kilométerre északra, a Veszprém – Ajka – Tapolca – Balatonfüred négyszög közepén, Nagyvázsony tőszomszédságában, annak településrészeként található.

Az alig százlelkes falucska gyönyörű fekvése, szinte háborítatlan csendje, lakóinak kedvessége nagy vonzerő a harmóniára, nyugalomra vágyó bel- és külföldiek számára.

 

A Nagyvázsonytól délnyugati irányban egy kilométerre fekvő faluról az első írásos említés Praedium Leán (a praedium szó jelentése: birtok, zálogbirtok) néven 1082-ből való. Az akkori település a mai leányfalui temető helyén található, román stílusban épült Szent Jakab templom köré épült házakból állt. Ma már csak a templom romjai őrzik itt a régmúlt idők emlékét.

A kicsiny települést, mely a fazekasság egyik környékbeli központja volt, 1483-ban már Leányfaluként említik a krónikák.

Egy 1489-es leírás szerint a leányfaluiak az ún. „Halotthordó út”-on vitték szeretteik holttestét Leányfaluból a Nagyvázsonyi pálos kolostorhoz eltemetni. A török hódoltság alatt a falu elnéptelenedett, pusztává vált, majd egy újrabetelepítés kísérlete után ismét kiürült.        Abban, hogy a település végül újra virágzásnak indult, fontos szerepe volt a nagyvázsonyi vár katonáinak, akik zömében evangélikus kisnemesek voltak.

Ezek a várkatonák a végvári rendszer megszűnése után, szolgálatuk befejeztével, nem akartak a vázsonyi földesúr fennhatósága alá kerülni, ezért a mai Nemesleányfalu helyén építették fel házaikat. Tizenöt család költözött akkor ide.

1735-ben már biztosan lakott helyként említi Bél Mátyás Nemesleányfalut. Ezidőtájt temploma még nem, csak apró imaháza volt az itteni evangélikus gyülekezetnek, amely azonban olyan jelentős számú volt, hogy 1776-tól már külön iskolát tartott fenn Pelárgus József tanító úr vezetésével.

1842-ben, az időközben erősen megrongálódott, s már kicsinek bizonyuló imaház helyére templom építésére adott ki engedélyt a Helytartó Tanács; engedélyezve egyúttal az építés költségeihez való gyűjtés megkezdését. A  templom felépítéséhez szükséges anyagiak gyűjtésének lebonyolításában különösen sokat fáradozott az akkori tanító, Nemes Magasi N. Jánossy József, aki a templom építése és felszentelése idején szolgált Nemesleányfaluban.

Így 1843-ban megkezdhették „ a tartós állandóságot nem ígérő s a minden idők vihara alatt már-már roskadozó kisded imaház helyett (…) az utókornak legszebb örökségül hagyandó új templom” építését. A sok nehézséggel járó munkálatok után végül 1843 október 8-án megszólalhattak az új templom tornyában a harangok, miután előző este a hívek istentisztelet keretében elbúcsúztak a régi imaháztól. 1844. február 27-én helyére került az oltár, így abban az évben május 16-án, Áldozócsütörtökön sor kerülhetett a templom felszentelésére. Ennek emlékére tartják ezen a napon a méltán híres Nemesleányfalui Búcsút. 1845-ben másik harang kerül a templomtoronyba: Zichy Bódog gróftól a lányfalusiak megkapják a Kinizsi vár ekkor már használaton kívüli harangját.

A templom mellett 1776-tól folyamatosan működő iskolában az államosításig 11 tanító tevékenykedett. Az ő tiszteletükre állított emlékoszlop a templom udvarán megtekinthető, s itt látható a világháborúk nemesleányfalui áldozatainak emlékműve is.

A II. Világháborút követően, a megyék átszervezése és a járások létrehozása idején Nemesleányfalut Nagyvázsonyhoz csatolták ( a Nemesleányfalu egykori határát jelző „megyekő” a mai napig is látható Nagyvázsony központjában, az iskolai sportpálya mellett), s ezzel egyidejűleg az itteni iskolában megszűnt a tanítás.

A rendszerváltás után kikerülhetett ugyan a Nemesleányfalu-tábla a régi Veszprém-Tapolca út mellé, de közigazgatásilag különösebb változás nem történt a falucska sorsát illetően.

 

Napjainkban a már-már újra-elnéptelenedést követően fellendülni látszik az élet itt.

Fiatalok – akik a nyugalmat választották— építkezni kezdtek , külföldiek újítják fel nagyon igényesen a régi parasztportákat, egyre több hátizsákos-bakancsos turista sétál errefelé, s a lovas hagyományok jegyében rendszeresek a lovastúrák is a környék lankáin.

A szellemi értékek, hagyományok ébrentartásán pedig egy, a helyi fiatalokat is összefogó  alapítvány – a Nemesleányfalu Jövője Alapítvány --  fáradozik . Most Ön ennek az alapítványnak a honlapján böngészget.

 

Ha ezen a környéken jár, feltétlenül látogasson el hozzánk! Figyelje honlapunkon rendezvényeinket! Mindenkit mindig szeretettel várunk.

 

 

 

 

     
NÉVNAP

 

     
ÓRA
     
IDŐJÁRÁS

Magyarország időjárása
A részletekért klikk a képre.

     
CHAT
     
ZENE
     
NAPTÁR
2018. Szeptember
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
<<   >>
     ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Gyere és csatlakozz a -Karstjäger- magyar airsoft csapatába!    *****    Szoba gyerekkel kiadó film meg tekinthetõ gportálon klikk ide!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Eladó luxus lakások, házak, telkek, üzletek, lakóparki ingatlanok. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Ajándékozz Horoszkópot! Lepd meg szeretteidet egy Személyre szóló asztrológiai elemzéssel és 1 éves elõrejelzéssel.    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie, ehhez adok én,sok segítséget. Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Az asztrológia sok segítséget ad az élet minden területén, de képzett, tapasztalt asztrológus kell hozzá, keress meg!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,konzultáció.Tájékoztatás az oldalon! látogass,meg!!!    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Bérkalkulátor    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    too young and innocent | an aegyo queen | twice | neo culture technology    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Regisztrálj oldalamra és én segítelek elsajátítani az asztrológia tudományát!    *****    Tanuld nálam az asztrológiát teljesen ingyen, vagy kérj részletes asztrológiai elemzést &#8222;BECSÜLET KASSZÁS&#8221; alapon!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! kattints ide!!!    *****    Bûbájos Boszorkák - Charmed - Hírek - Extrák - Érdekességek - Charmed - Bûbájos boszorkák - Sok - sok infó - Charmed -    *****    Pénzkeresés az Interneten! Csak is kipróbáld, tesztelt módszerekkel, melyek tényleg fizetnek!